Rouwverwerking
Verlies kan heel zwaar zijn. Rouwverwerking gaat niet alleen over het verlies van een persoon, maar ook over werk, je gezondheid of iets anders. Je bent iets of iemand kwijt en het leven ziet er ineens heel anders uit. Hoe moet je nu verder? Het kan pijn doen en het wordt misschien moeilijk de dag door te komen. Of je bent boos, in paniek of ziet niet hoe je het leven weer leuk kunt maken.
Een rouwproces is voor iedereen anders. Er wordt wel gesproken over verschillende fases in een rouwproces. Ontkenning, boosheid, verdriet en acceptatie: je kunt er allemaal mee te maken krijgen. Deze fases kunnen allemaal door elkaar lopen. Bij de een gaat het heen en ween, de ander is alleen maar boos en kan het dan accepteren of er is een mengeling van emoties.
Een manier die bij jou past
Begrip van buitenaf is er niet altijd, vooral als het verlies zelf al wat langer terug is. Toch is het belangrijk aandacht te besteden aan je gevoelens en bewust afscheid te nemen van het verleden. Door er over te praten, door de dingen die dwars zitten te benoemen en er naar te kijken bijvoorbeeld. Er zijn ook andere manieren om afscheid te nemen, zoals schrijven of tekenen. Net wat bij jou past.
Als je het gevoel hebt dat de omgeving je niet begrijpt, is het fijn om met iemand te praten die wel erkent wat je voelt. Het kan ook gebeuren dat het rouwproces stagneert, dat je telkens tegen hetzelfde punt aan blijft lopen waardoor je maar boos of verdrietig blijft. Ook dan kan het helpen hier samen met iemand anders naar te kijken zodat je verder kunt. Ik help je graag.