Skip to main content

SpangaS | Lidewy Hendriks praat namens Korrelatie met jongeren over afscheid en verlies

Een ernstige ziekte en de dood van een familielid, vriend(in) of klasgenoot kan bij een kind of jongere een grote impact hebben op zijn of haar leven. Dit merkte Korrelatie in oktober, toen veel jongeren contact opnamen met de hulpverleners van Korrelatie over de ziekte van hoofdrolspeelster Meral in de NCRV-jeugdserie SpangaS. In de uitzending van 12 februari 2015 nemen de hoofdpersonen afscheid van Meral’s vriendin Leah, een meisje dat vanwege haar terminale ziekte kiest voor euthanasie. Ook deze gebeurtenis roept naar verwachting veel heftige reacties op bij de kijkers. Nu al geven kijkers aan dat ze het verschil niet precies weten tussen euthanasie en zelfdoding. Daarom vindt de NCRV het belangrijk om samen te werken met Korrelatie: kijkers kunnen na de uitzending van 12 februari anoniem chatten met professionele hulpverleners van Korrelatie.

Korrelatie werkt al jaren samen met de makers van SpangaS en verzorgt live opvang na afleveringen die veel emoties kunnen oproepen bij kijkers. Deze samenwerking is uniek. Normaliter volgt na een uitzending de welbekende rode aftitelkaart van Korrelatie. In dit geval hebben Korrelatie en SpangaS de hulpverlening geïntegreerd in de site van SpangaS. Op meerdere plekken op de SpangaS-site kunnen jongeren om hulp vragen. Voor de kijkers van SpangaS is deze laagdrempelige en vertrouwde chatmogelijkheid het steuntje in de rug dat ze mogelijk nodig hebben om anoniem contact op te nemen met een hulpverlener van Korrelatie.

Veel reacties na uitzending over botkanker

Dit hele seizoen van SpangaS staat in het teken van het omgaan met een ernstige ziekte. Op 20 oktober 2014 kreeg hoofdrolspeelster Meral te horen dat zij botkanker heeft. Veel kijkers wilden na de uitzending chatten met hulpverleners van Korrelatie over een familielid dat ook ziek is en over hoe ze hiermee om zouden kunnen gaan. Zij spraken over hun angsten en verdriet en kwamen soms met heftige verhalen. De hulpverleners luisterden naar hun verhaal en gaven hen persoonlijk advies.

Korrelatie en de NCRV vinden het belangrijk om de impact van ingrijpende ziekten en de dood bespreekbaar te maken onder jongeren én ervoor te zorgen dat iedereen die daar behoefte aan heeft er direct over in gesprek kan gaan.

Hulpverlening voor ouders

Ook ouders kunnen terecht bij Korrelatie. Lidewy Hendriks, psycholoog verbonden aan Korrelatie: “Veel ouders kijken mee met het programma. Wanneer zij merken dat het nieuws van Leah’s dood veel indruk maakt op hun dochter of zoon kunnen ze het beste hun kind de mogelijkheid bieden over zijn of haar gevoelens te praten. Dit hoeft niet altijd met de ouders te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook met een leraar, een goede vriend of een ander familielid. Mocht een kind ervoor kiezen om met iemand anders te praten kan dit voor ouders wel eens lastig zijn. We raden ouders dan aan niet aan te dringen het gesprek met henzelf aan te gaan, maar wel aan te geven dat zij er voor hun kind zijn. Het kind zal dit zeker waarderen, al zal zij of hij dit niet altijd direct uiten. Ouders die tips nodig hebben kunnen niet alleen met onze hulpverleners chatten, maar ook tijdens kantooruren bellen of mailen met Korrelatie.“

Live chat

De uitzending van SpangaS begint om 19:00 uur op NPO Zapp. Na de uitzending kunnen kijkers chatten met hulpverleners via een link op de website van SpangaS: www.spangas.nl.
Na de live chat is Korrelatie bereikbaar op werkdagen van 9-18 uur (€ 0,15 p/m) op 0900-1450. Mailen of chatten kan ook, via www.korrelatie.nl.

Copyright © 2024, Psychologen Praktijk Hendriks. Alle rechten voorbehouden.

Website door Webjongens